viernes, 20 de junio de 2014

COMMEMORACIÓ BOSÓ DE HIGGS

 
COMMEMORACIÓ BOSÓ DE HIGGS


Data: 4 de juliol de 2014
Hora: 12.00 h
LLoc: Aula Magna de La Nau
Carrer de la nau, 2
València



El 4 de juliol de 2012, es va confirmar l'existència del bosó de Higgs, una nova partícula elemental de la qual podem aprendre com apareixen algunes propietats íntimes de les partícules. Aquesta partícula era la peça que faltava per completar la teoria que descriu l'Univers en el seu nivell més fonamental, inclosa la matèria que ens compon, l'anomenat Model Estàndard de Física de Partícules. El bosó de Higgs forma part d'un mecanisme proposat per un grup de físics en els anys 60 del segle passat per resoldre una pregunta crucial: com adquireixen la seva massa les partícules elementals?

Per trobar el bosó de Higgs s'ha necessitat construir l'instrument científic més gran mai creat, el Gran Col·lisionador d'Hadrons o LHC, el major accelerador de partícules del món operat pel CERN a la frontera franc-suïssa, prop de Ginebra. Entre els milions de col·lisions de partícules produïdes en els seus experiments, els científics dels experiments ATLES i CMS, entre els quals es troba un bon nombre d'investigadors espanyols, van observar aquesta nova partícula, que es considera la troballa científica més important de l'últim mig segle, i que els ha valgut a dos dels seus precursors, els físics Peter Higgs i François Englert, el Premi Nobel de Física i el Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica en 2013, aquest últim compartit amb el CERN.

Dos anys després, el 4 de juliol de 2014, commemorem aquesta troballa en el marc de la 37 Conferència Internacional en Física d'Altes Energies (ICHEP 2014), la major conferència del món en física de partícules que se celebra per primera vegada a la ciutat de València, del 2 al 9 de juliol. L'Institut de Física Corpuscular (IFIC), un centre mixt de la Universitat de València i el CSIC pioner en la física d'altes energies a Espanya, i amb una important participació en l'experiment ATLES i altres experiments del LHC, està darrere de l'organització d'aquest congrés.

Per a celebrar l'aniversari del descobriment del bosó de Higgs convidem al públic en general, i a estudiants valencians i als seus professors en particular, a una trobada amb joves investigadors espanyols que participen en aquesta gran aventura científica.


més informació http://www.uv.es/cdciencia

 
Universitat deValència
Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
Càtedra de Divulgació de la Ciència
C/Serpis nº 29
46010 València
Tel.963395000
Fax.963395008

Vosté rep aquesta comunicació per estar subscrit al servei de notícies de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València. Si no desitja rebre més comunicacions d'aquest tipus, envie un missatge a l'adreça cdciencia@uv.es

No hay comentarios:

Publicar un comentario