jueves, 24 de noviembre de 2011

La biòloga evolucionista Lynn Margulis mor als 73 anys

La biòloga evolucionista Lynn Margulis mor als 73 anys

 

La professora distingida de la Universitat de Massachusetts i membre de la Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units Lynn Margulis va morir el dimarts 22 de novembre a conseqüència d'un vessament cerebral esdevingut mentre treballava amb una estudiant. Margulis era Doctora Honoris Causa per la Universitat de València i havia col•laborat en nombroses ocasions amb membres de la nostra institució.

 

Margulis va iniciar la seua carrera científica molt jove i serà recordada per haver desenvolupat el paper de la simbiosi com a font d'innovació evolutiva. Els seus treballs pioners de la dècada de 1960 afavoriren l'acceptació progressiva de l'origen de les cèl·lules complexes a partir de la reunió de cèl·lules més simples. La teoria evolutiva actual reconeix i incorpora bona part de les idees que Margulis va defensar enmig de la indiferència quan no del rebuig de la majoria dels científics de l'època. Altres de les seues aportacions científiques, fruit d'un treball incansable i entusiasta fins al mateix moment de la seua desaparició, tampoc no han estat exemptes de controvèrsies. Un exemple fou la seua contribució des de la microbiologia a la hipòtesi Gaia de James Lovelock.

 

L'any 2000, en el marc de la celebració del cinquè centenari de la Universitat de València, aconseguí que la American Geophysical Union celebrés un congrés internacional a la nostra universitat. En 2001 va ser investida Doctora Honoris Causa per la Universitat de València, que posteriorment va publicar un llibre que recull algunes de les seues contribucions més remarcables: Lynn Margulis, una revolución en la evolución (PUV, 2002). La Càtedra de Divulgació de la Ciència també ha editat, en català i en castellà, la segona edició del seu Early Life. Margulis, que també va col·laborar amb la revista Mètode, sempre va reconèixer l'estima per la nostra universitat i mostrà una gran generositat cap els seus col·legues valencians, ens visità en diverses ocasions i va protagonitzar alguns dels actes acadèmics i científics més multitudinaris que es recorden.

 

Càtedra de Divulgació de la Ciència
Universitat de València
Gabinet de Política Científica
C/ Amadeu de Savoia nº 4  2a planta
46010 València
Tel. 963395000
Fax. 963395008
http://www.uv.es/cdciencia

Vosté rep aquesta comunicació per estar subscrit al servei de notícies de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València. Si no desitja rebre més comunicacions d'aquest tipus, envie un missatge a l'adreça cdciencia@uv.es

No hay comentarios:

Publicar un comentario