Data 18.01.2012
hora: 19.00 h
Lloc: Octubre Centre de Cultura Contemporània C. Sant Ferran, 12, 46001 València
«La cristal·lografia i els premis Nobel. Any 2011: Dan Shechtman».
Conferència sobre el Premi Nobel de Química concedit a Dan Shechtman.
A càrrec de Joan Francesc Piniella, químic i catedràtic de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.
La quantitat de científics guardonats amb premis Nobel relacionats amb la cristal·lografia és realment notable. La Unió Internacional de Cristal·lografia, a la seva pàgina web, en presenta una llista de quaranta-un repartits en vint-i-sis de química, dotze de física i tres de medicina. Aquesta elevada presència es manté ferma al segle XXI amb onze guardonats.
Una possible raó és que la cristal·lografia moderna és una ciència enormement interdisciplinària; així, doncs, encara que els premis s'han atorgat sota els epígrafs de «química» i de «física», en realitat engloben científics de filiacions molt diverses: químics, físics, matemàtics, biòlegs, etcètera.
L'any 2011 també ha tingut un «Premi Nobel cristal·logràfic» en la persona de Dan Shechtman, un israelita que el 8 d'abril de 1982, quan estudiava un aliatge d'alumini i manganès al microscopi electrònic, va observar unes imatges de difracció d'electrons que tenien una simetria impossible segons la ciència oficial d'aquell moment.
Shechtman va defensar les seves idees trencadores a ultrança davant la comunitat científica internacional, cosa que li va representar durant força temps un grapat de problemes en l'àmbit professional i personal.
L'Acadèmia Sueca li ha concedit el Premi Nobel de Química 2011 pel «descobriment dels quasicristalls», que ha obligat a replantejar, de soca-rel, el concepte de cristall.
Joan Francesc Piniella
Joan F. Piniella i Febrer és catedràtic de Cristal·lografia i Mineralogia, des del 1998, al Departament de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Gabinet de Política Científica
C/ Amadeu de Savoia nº 4 2a planta
46010 València
Tel. 963395000
Fax. 963395008
http://www.uv.es/cdciencia
Vosté rep aquesta comunicació per estar subscrit al servei de notícies de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València. Si no desitja rebre més comunicacions d'aquest tipus, envie un missatge a l'adreça cdciencia@uv.es
No hay comentarios:
Publicar un comentario