viernes, 25 de octubre de 2013

Debat: el Bosó de Higgs i el CERN

 

El descobriment de la partícula subatòmica que explica l'origen de la massa acaba de rebre el Nobel i el Príncep d'Astúries.

 

És un dels descobriments més importants de les últimes dècades. Hui divendres, Peter Higgs, Françoise Englert i el CERN rebran el premi Príncep d'Astúries per la proposta teòrica i el descobriment del bosó de Higgs, la partícula subatòmica que és a l'origen de la massa d'altres partícules. Un guardó que se suma al Nobel de Física concedit el passat 8 d'octubre.

 

Dilluns que ve, dia 28 d'octubre, a les 18.30 hores, l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acollirà la conferència "El CERN i el bosó de Higgs: per què invertir en grans infraestructures científiques?". El debat comptarà amb les intervencions de Juan Fuster Verdú,  en el Instituto de Física Corpuscular (centro mixte UV-CSIC), especialista en el camp de la física d'altes energies.

 

Juan Fuster es membre de la col·laboració ATLAS del Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC) del CERN, i del comitè europeu per al disseny del futur accelerador de partícules lineals, així com del comitè de l'OCDE per a impacte de les grans instal·lacions científiques en l'economia .


Presentarà l'acte Antonio Pich, catedràtic de física teòrica de la Universitat de València i coordinador del Centre Nacional de Física de Partícules, Astropartícules i Nuclear (CPAN), i el moderarà el vicerector de Cultura de la Universitat de València, Antonio Ariño.

 

La xarrada, d'entrada gratuïta fins a completar l'aforament, es podrà seguir en directe per (http://mediauni.uv.es/tv  ) i s'emmarca dins de la programació de Claustre Obert i del cicle "El bosó de Higgs: un descobriment amb participació espanyola", organitzat pel Centre Nacional de Física de Partícules, Astropartícules i Nuclear (CPAN), que es coordina des de l'IFIC de València.

 

Cal destacar que el descobriment del bosó de Higgs té també "segell valencià". L'Institut de Física Corpuscular té una important participació en l'experiment ATLAS l'accelerador de partícules més potent del món. 40 científics i  tècnics de l'IFIC han participat en les tasques de construcció de l'accelerador, operació i anàlisis de dades que han conduït al descobriment del bosó de Higgs. A més, València acollirà l'any que la conferència internacional en física de partícules, ICHEP2014.

 

Prèviament al debat, la plataforma NAU XXI del Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València (http://nauxxi.uv.es  ) ha recollit àmplia informació per saber més sobre el descobriment de bosó de Higgs que ha revolucionat el món de la ciència.

Universitat deValència
Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
Càtedra de Divulgació de la Ciència
C/Amadeu de Savoia nº 4 2a planta
46010 València
Tel.963395000
Fax. 963395008

Vosté rep aquesta comunicació per estar subscrit al servei de notícies de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València. Si no desitja rebre més comunicacions d'aquest tipus, envie un missatge a l'adreça
cdciencia@uv.es 

No hay comentarios:

Publicar un comentario