martes, 3 de marzo de 2015

Conferència: Conseqüències de la contaminació lumínica per a l'ambient i la salut


El costat fosc de la llum

Conferència: Conseqüències de la contaminació lumínica per a l'ambient i la salut

amb Joaquim Baixeras, Ángel Morales Rubio i Enric Marco(Universitat de València)

L'enllumenament públic nocturn ha permès que la vida dels humans no es reduisca només a les hores de llum natural. Tanmateix el seu abús ha generat un nou tipus de contaminació que ens furta un bé que sempre havíem posseït: el cel estrellat. Els primers afectats foren els astrònoms, que no podien accedir fàcilment al seu objecte d'estudi. Però ben aviat els biòlegs s'adonaren que la irrupció descontrolada de llum artificial en el medi natural causa un gran efecte negatiu sobre la vida silvestre.

Finalment, la recent introducció de la tecnologia LED de llum blanca en l'enllumenat públic, amb una forta contribució de llum blava, inhibeix la producció de melatonina, l'hormona reguladora dels cicles circadians i, com a conseqüència, també afecta la salut humana. La contaminació lumínica és un clar exemple de com un gran avanç de la tecnologia humana pot tornar-se contra nosaltres si no hi posem mecanismes de control.

Joaquim Baixeras és membre de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva i del Departament de Zoologia de la Universitat de València, Ángel Morales Rubio pertany al Departament de Química Analítica de la Universitat de València i Enric Marco al Departament d'Astronomia i Astrofísica de la mateixa universitat. Tots tres han constituït Salvem la nit, el Grup de treball per a l'estudi de la contaminació lumínica de la Universitat de València.

Data: 04/03/2015
Hora: 19.00
Lloc: Octubre Centre de Cultura Contemporània C/ Sant Ferran, 12 - 46001 València. Tel. (0034) 96 315 77 99

 
Universitat deValència
Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
Càtedra de Divulgació de la Ciència
C/Serpis nº 29
46010 València
Tel.963395000
Fax.963395008

Vosté rep aquesta comunicació per estar subscrit al servei de notícies de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València. Si no desitja rebre més comunicacions d'aquest tipus, envie un missatge a l'adreça
cdciencia@uv.es

No hay comentarios:

Publicar un comentario