Dimecres 13 de març de 2013, 19h
Wallace, un científic a l'ombra de Darwin, a càrrec de Manuel Costa
Alfred Russel Wallace, la persona i el científic, serà l'objecte d'aquesta xerrada. Tindrem ocasió de recordar el seu caràcter viatger i les seues observacions biogeogràfiques i evolucionistes, des dels seus orígens humils fins a la seua consagració com a científic i la seua relació amb Darwin.
Manuel Costa és Catedràtic Emèrit de Botànica de la Universitat deValència. Ha treballat, sobretot, en estudis sobre vegetació en diferents parts del món, de l'Orinoco al Sàhara, així com en biogeografia i bioclimatologia. Ha estat director del Jardí Botànic i vicerector de la Universitat de València.
Dimecres 17 d'abril de 2013, 19h
L'amenaça de les espècies invasores sobre la biodiversitat de les Illes Galàpagos, a càrrec d'Anna Traveset
Les illes alberguen bona part de la biodiversitat amenaçada. Preservar i restaurar la integritat d'interaccions entre les espècies natives és realment un repte. Les illes Galàpagos són actualment un dels arxipèlags oceànics més envaïts, amb prop d'un 60% de la flora introduïda pels humans i una gran fracció d'invertebrats terrestres també exòtics, sobretot insectes. Aquestes espècies exòtiques estableixen noves inte¬raccions amb les natives, afectant molt l'estructura i l'estabilitat de les comunitats.
Anna Traveset és doctora en biologia per la Universitat de Penn sylvania i professora d'investigació del CSIC a l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (CSIC-UIB). La seua recerca principal tracta de les interaccions entre plantes i animals, sobretot la pol·linització i dispersió de llavors des perspectives ecològiques i evolutives. Des de que treballa a les Illes Balears, s'ha especialitzat en sistemes insulars, amb l'objectiu d'analitzar fins a quin punt les interaccions biòtiques són claus per al manteniment de la seua biodiversitat. També s'interessa pels mecanismes pels quals aquestes interacciones estan amenaçades per diferents motors de canvi global. Des de fa uns anys
també investiga a les Illes Canàries i a les Galàpagos.
Dimecres 15 de maig de 2013, 19h
L'orquídia de Darwin, la papallona de Wallace, insectes i biomaterials.
Una reflexió consumista sobre la biodiversitat, a càrrec de Joaquim Baixeras
Cap al final del segle XIX, Wallace i Darwin, basant-se en la seua teoria evolutiva, feren una predicció extraordinària sobre l'existència d'una hipotètica papallona de característiques especials. Avui sabem no sols que aquesta papallona és una realitat sinó que molts dels materials que formen part de l'estructura d'un insecte són de gran utilitat tecnològica. La bioprospecció cerca nous materials i idees inspirades en la natura, i el grup animal més abundant a la Terra representa una font inesgotable d'informació útil. Estem realment aprofitant totes les possibilitats d'aquest laboratori formidable?
Joaquim Baixeras és professor del Departament de Zoologia i investigador del Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València. Com a entomòleg ha treballat en el camp de la sistemàtica i evolució dels lepidòpters. Ha participat en diferents iniciatives de conservació amb la Conselleria de Medi Ambient i, tot i haver treballat amb fauna europea, és un expert en el tròpic sud-americà. Bon coneixedor dels principals museus d'història natural del món, és vicepresident de la Societat Europea de Lepidopterologia i col·laborador habitual en mitjans de comuni¬cació com a divulgador de la ciència.
Dimecres 12 de juny de 2013, 19h
Què són i per a què serveixen les col·leccions d'història natural?
Present i futur d'un patrimoni fràgil.
Debat amb:
Hèctor Botella, director del Departament i del Museu de Geologia de la Universitat de València
Jesús Català, historiador de la ciència, Universitat Cardenal Herrera-CEU, València
Anna Omedes, directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Moderadora:
Maria Josep Picó, Unitat de Comunicació Científica i Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València
INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS
SOCIETAT CATALANA DE BIOLOGIA
CÀTEDRA DE DIVULGACIÓ DE LA CIÈNCIA - UNITAT DE CULTURA CIENTÍFICA I DE
LA INNOVACIÓ
ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ
FUNDACIÓN ESPAÑOLA PARA LA CIENCIA Y LA TECNOLOGÍA
RED DE UNIDADES DE CULTURA CIENTÍFICA Y DE LA INNOVACIÓN
CONSELL SUPERIOR D'INVESTIGACIONS CIENTÍFIQUES
OCTUBRE CENTRE DE CULTURA CONTEMPORÀNIA
Més informació:
Universitat de València
Unitat de Cultura Cientifica
Càtedra de Divulgació de la Ciència
C/ Amadeu de Savoia nº 4 2a planta
46010 València
Tel.963395000
Fax. 963395008
http://www.uv.es/cdciencia
Vosté rep aquesta comunicació per estar subscrit al servei de notícies de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València. Si no desitja rebre més comunicacions d'aquest tipus, envie un missatge a l'adreça cdciencia@uv.es
No hay comentarios:
Publicar un comentario